Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emma Watson

2011.08.16

Magánélet


Emma Watson Párizsban született két ügyvéd, Jacqueline Luesby és Chris Watson első gyermekeként. Nevét apai nagyanyja után kapta, aki szintén Emma Charlotte Duerre Watson volt. 3 éves volt, amikor megszületett öccse, Alexander. Watson 5 éves volt, amikor szülei elváltak, és nem sokkal a válás után édesanyjával és öccsével együtt Oxfordba költöztek. Édesapja új kapcsolatából két ikerlány, Nina és Lucy, valamint egy fiú, Toby született. Watson két féltestvére, Nina és Lucy részt vettek a Balettcipők c. film válogatásán.

Watsont 5 éves korában felvették az oxfordi Dragon School nevű bentlakásos intézménybe. 7 éves korában megnyert egy szavalóversenyt, és ekkoriban határozta el, hogy színésznő lesz. Számos iskolai darabban szerepelt, de sohasem tanult színészetet. 2003-ban felvették a Headington Schoolba, egy leányiskolába, ahol angolt, történelmet és művészetet tanult. 2006-ban sikeres érettségi vizsgát tett, valamennyi tantárgyból jelesre vizsgázott. 2009 szeptemberétől a Providence-i (Rhode Island) Brown Egyetemen végzi tanulmányait. Szabad idejében szívesen táncol, énekel, gyephokizik, teniszezik, síel, emellett a művészetek is nagyon érdeklik.

Habár Watson elmondása szerint nagyon szeret játszani, mégsem akarja abbahagyni az iskolát a színészet miatt. "Az emberek nem értik, hogy miért nem akarom megtenni… az iskolának köszönhetően kapcsolatban tudok maradni a barátaimmal és a valósággal." Nagyon boldog, hogy a filmeknek köszönhetően jó barátságba került Daniel Radcliffe-fel és Rupert Grinttel, a barátságukat igen nagyra értékeli.

2007-ben a Rocket Me Nowhere írt róla egy dalt, melynek címe: Emma Watson.

2009-ben is megjelent egy dal, amit Dj Áder magyar lemezlovas és producer írt róla I Call By Emma Watson címmel.

Partnere, akit a Burberryben ismert meg, George Craig, a One Night Only zenekar énekese.

Kedvencei:


Színészi pályafutása

Harry Potter:


1999-ben megkezdődött a Harry Potter és a bölcsek köve c. film szereplőválogatása. A készítők nagy gondot fektettek a címszereplő mellett a másik két legfontosabb főszereplőt, Hermione Grangert és Ron Weasleyt alakító színészek kiválasztására. Egy színészi közvetítőirodából néhány ember ellátogatott Watson iskolájába is, ahol Hermione szerepére kerestek megfelelő kislányt. Osztályfőnöke őt és pár osztálytársát javasolta Hermione szerepére. Watson sok ezer lánnyal versenyezve végül megkapta a szerepet, és mint utóbb kiderült, Rowling már a személyes találkozó előtt, egy próbafelvétel megtekintése után tudta, hogy Watson a legmegfelelőbb gyerek a szerepre.

Watson 2001-ben tűnt fel először Hermione szerepében a Harry Potter és a bölcsek köve c. filmben. A kritikusok elismerően nyilatkoztak az alakításáról, amiért több díjra is jelölték, ezek közül a Fiatal Művész-díjat nyerte el.

Egy évvel később Watson a Harry Potter és a Titkok kamrája c. filmben ismét magára öltötte Hermione szerepét. Habár a film vegyes fogadtatásban részesült, Watson alakítása összességében pozitív kritikákat kapott. A The Los Angeles Times szerint Watson és két főszereplőtársa sokat fejlődött az előző filmhez képest , míg a The Times elmarasztalta Chris Columbus rendezőt, amiért Watson karaktere lényegesen kevesebb szerepet kapott a könyvhöz képest. Watson ebben az évben elnyerte a német Die Welt magazin Ottó-díját a filmben nyújtott alakításáért. 2004-ben mutatták be a Harry Potter és az azkabani fogoly c. epizódot. Watson ezúttal sokkal több szerepet kapott a filmben, elmondása szerint fantasztikus volt eljátszania Hermione karizmatikus karakterét. Watson alakításáról ismét elismerően nyilatkoztak a kritikusok, ráadásul Watson két Ottó-díjat, valamint az Év Gyerekelőadója-díjat is a magáénak tudhatta.

A 2005-ben bemutatott Harry Potter és a Tűz Serlege című film mérföldkövet jelentett mind Watsonnak, mind pedig a filmsorozatnak. A film rekordbevételeket produkált, megelőzve ezzel világviszonylatban a Csillagok háborúja III: A Sithek bosszúja c. filmet is. Watson elmondása szerint sok humoros jelenetben játszott, és különösen élvezte a "veszekedős jeleneteket". Összesen három díjra jelölték a Tűz Serlegében nyújtott alakításáért, ezek közül a bronz Ottó-díjat nyerte el. Ugyanebben az évben ő volt a legfiatalabb ember, aki feltűnt a Teen Vogue nevű magazin címlapján.

Az ötödik Harry Potter-film az előzőhöz hasonlóan pénzügyi siker volt: több mint 333 millió dollár bevételt produkált. Watson ebben az évben nyerte el a Legjobb Női Előadó-díjat, két színésztársával, Daniel Radcliffe-fel és Rupert Grinttel pedig pedig otthagyták láb-, kéz- és pálcalenyomatukat Grauman Kínai Színháza előtt Hollywoodban. Két, az interneten közzétett poszter, amin Harry hat iskolatársával látható, köztük Hermione Grangerrel, visszhangot váltott ki a médiában. Alapvetően ugyanolyan volt a két kép, de az egyik az IMAX-bemutatót reklámozta. Ezen az Emma Watson által életre keltett Hermione megjelenésén némileg változtattak: a mellei körvonalát manipulálták. A Warner képviselői később úgy nyilatkoztak az ominózus poszterről, hogy „Ez egy nem hivatalos poszter. Sajnálatos módon került fel az IMAX-weboldalra.”

Egyéb alakításai 

Watson 2007-ben a Balettcipők c. tévéfilmben tűnt fel. Habár úgy tervezte, hogy az ötödik Potter-film leforgatása után visszatér az iskolába, ennek a szerepnek mégsem tudott ellenállni. A film Noel Streatfeild azonos c. regényének feldolgozása, melyben Watson Pauline Fossilt, a legidősebb leánytestvért alakítja.  Sandra Goldbacher rendező szerint Watson tökéletes erre a szerepre, mert úgy tud játszani, hogy folyamatosan fenn tudja tartani a néző figyelmét. A filmet az Egyesült Királyságban mutatták be, és alig több mint 2 millióan látták , emellett pedig gyenge kritikákat kapott. A The Times szerint igen kevés volt benne az érzelmes, varázslatos és drámai momentum. ". Mindezek ellenére a színészek játékát pozitív kritikával illették.

Watson a Cincin lovag c. animációs filmben (melyet 2008-ban mutattak be) Borsó királykisasszonynak kölcsönzi a hangját.

Jövőbeli tervek 

Watson 2008 nyarán fejezte be a Harry Potter és a Félvér Herceg forgatását, és ugyanebben az évben - két főszereplőtársával egyetemben - aláírta az utolsó, két részesre tervezett Harry Potter-filmre vonatkozó szerződést is, noha az egyik bulvárlap még a szerződés aláírása előtti hetekben arról írt, hogy Watsonnak elege lett a szerepéből, és nem vállalja el az utolsó két film főszerepét. Watson azonban azt nyilatkozta: "Soha nem tudnám elhagyni Hermionét - ő az én hősöm! Túlságosan szeretem ahhoz, hogy hátat fordítsak neki. Nagyon sokat jelent nekem ez a szerep; megtiszteltetésnek érzem, hogy befejezhetem, amit elkezdtem és én játszhatom őt mind a hét részben."  Habár Radcliffe és Grint tovább szeretnék folytatni a színészkedést, Watson bizonytalan a jövőjével kapcsolatban. "Szeretek játszani, de annyi más dolog van még, amit szívesen csinálnék." 

Napóleon szerelmét fogja alakítani egy filmben, ami vélhetőleg 2011-ben kerül mozikba.

 

Filmográfia

Év Cím Szerep Magyar hang Megjegyzés
2001 Harry Potter és a bölcsek köve Hermione Granger Szabó Luca  
2002 Harry Potter és a Titkok Kamrája  
2004 Harry Potter és az azkabani fogoly  
2005 Harry Potter és a Tűz Serlege  
2007 Harry Potter és a Főnix Rendje  
Balettcipők Pauline Fossil   BBC-feldolgozás
2008 Cincin lovag Borsó királykisasszony Csifó Dorina Szinkronhang
Harry Potter és a Félvér Herceg Hermione Granger Szabó Luca  
2010 Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész Szabó Luca Bemutató: 2010. november 19. Hazai bemutató: 2010. november 25.
2011 Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész   Bemutató: 2011. július 19.

Díjak


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.